Przepisy

Wymyślone przeze mnie przepisy na rozmaite dania.(Sprawdzone w praktyce. ;D)


...

Spaghetti

Składniki:
  • Pomidory - sztuk 4 lub 5 jak kto woli.
  • Przecier pomidorowy - około połowy małego słoiczka.
  •  Masło - Połowa kostki.
  • Jakikolwiek kupny sos do spaghetti - cztery łyżki.
  • Makaron do spaghetti - wg uznania.
  • Ser tarty - wg uznania.
  • Przyprawy: do kurczaka, do pizzy/spaghetti, czosnek granulowany, bazylia, do kurczaka po węgiersku, papryka ostra i słodka - wg uznania.
  • Czosnek - dwa ząbki.
  • Dwie piersi z kurczaka lub 3-4 filety z indyka.
  • Można także dodać cebuli lub papryki, ja osobiście nie przepadam.
  1. Pomidory sparzamy we wrzątku(zalać całe i pozostawić przez ok 3 minuty), następnie obieramy ze skórki i kroimy na drobno. Przed tym radziłabym nastawić makaron, żeby był gotowy gdy skończymy robić sos.
  2. W rondelku roztapiamy masło, dodajemy przyprawy i mieszamy. Do takiej mieszanki dodajemy pomidory. Należy często mieszać.
  3. Kroimy mięso w drobne kawałki, przyprawiamy przyprawą do kurczaka, czosnkiem granulowanym oraz papryką i smażymy na niewielkim ogniu często mieszając.
  4. Gdy pomidory staną się miękkie i zaczną powoli tworzyć sos z masłem, dodajemy przecier pomidorowy i kupny sos. Oczywiście - mieszamy!
  5. Czosnek kroimy w drobno i wrzucamy do sosu.
  6. Po usmażeniu - mięso również dodajemy do sosu.
  7. Odcedzamy makaron, wyłączamy sos i podajemy, posypane serem tartym. :D
Smacznego!

Przepis można modyfikować wg zachcianek, wychodzi dość dobry, przynajmniej według nas. Baaardzo syty!



Brownie

Składniki:
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady (200 g)
  • 1 kostka masła (100 g)
  • 100 g mąki
  • 300 g cukru
  • 6 jaj
  1. Wybieramy dwa naczynia, metalowe, tak aby jedno mieszcząc czekoladę  i masło(posiekane oba) mieściło się do połowy w drugim. Do jednego nalewamy wody, wstawiamy do niego zawierające masło i czekoladę i gotujemy. To tak zwana 'kąpiel wodna', dzięki temu mieszając tylko co jakiś czas nie przypalimy niczego. :)
  2. Ubijamy jajka, dodając stopniowo cukier i mąkę. Następnie dodajemy roztopione masło i czekoladę. Miksujemy całość na gładką masę.
  3. Taka ilość wystarcza na blaszkę keksową, wykładamy ją papierem do pieczenia i pieczemy 20 minut w 200 stopniach celcjusza. Jeśli chcemy normalną blaszkę, pieczemy 40 minut, w tej samej temperaturze, a składniki liczymy razy dwa. 
To zdecydowanie ciasto które lubię najbardziej. :) Powodzenia!



Babeczki brownie z malinami

Składniki:

  • 120 g gorzkiej czekolady
  • 100 g masła
  • 140 g cukru (lub 200 g jeśli ktoś lubi słodkie)
  • 2 duże jajka lub 3 małe
  • 80 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10 g cukru waniliowego
  • maliny (szklanka, lub wg uznania)
  1. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej(patrz, punkt 1. przepisu na brownie, jeśli nie masz pojęcia o co chodzi :) ) czekoladę z masłem.
  2. Mieszamy w osobnej misce suche składniki.
  3. Dodajemy do suchych składników jaja i miksujemy do utworzenia gładkiej masy.
  4. Wmiksowujemy stopioną czekoladę z masłem do masy i miksujemy.
  5. Dodajemy maliny i ostrożnie mieszamy. (Polecam dodać maliny jeszcze zamrożone, wtedy babeczki będą mocniej nimi smakowały.)
  6. Nakładamy do połowy wysokości foremek.
  7. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach celcjusza.
Należy po wyjęciu z piekarnika odczekać chwilę i jeszcze ciepłe przykryć, by nie wyschły. Czekolada i maliny to cudowne połączenie. :D



Faszerowane pomidory

Składniki:
  • Dowolna ilość pomidorów
  • Ryż - około dwie, trzy łyżki na jednego pomidora
  • Dwie piersi z kurczaka
  • Przyprawy: pieprz, sól, zioła prowansalskie, przyprawa do kurczaka, bazylia
  • Olej
  1. Pomidorom obcinamy czubki, nie wyrzucamy, przydadzą się w dalszej części.
  2. Obcięte pomidory drążyły łyżką, a wydrążony miąższ zbieramy w miseczce osobno.
  3. Ryż gotujemy aż będzie odpowiednio miękki.
  4. Mięso kroimy bardzo drobno, przyprawiamy przyprawą do kurczaka, smażymy i mieszamy z odcedzonym i ugotowanym ryżem. Dodajemy do tej mieszanki pieprz, sól i zioła prowansalskie, dokładnie mieszamy.
  5. Przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi pomidory, po czym nakładamy do nich przygotowany farsz, około trzy łyżeczki na pomidor.
  6. Pieczemy w naczyniu żaroodpornym, uwaga, bez przykrycia przez 20-25 minut w 200 stopniach celcjusza, polewając co 5-10 minut miąższem.
Przepis znalazłam w internecie bardzo niejasny, więc przekształciłam go na własne życzenie i urozmaiciłam. :)



Pierś z kaczki po wartownikowemu

Składniki:
  • Jedna, lub dwie piersi z kaczki.
  • Łyżka miodu, łyżka musztardy i łyżka keczupu.
  • Dwie cytryny.
  • Dwie cebule.
  • Sześć ząbków czosnku.
  • Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, przyprawa do mięsa(jakiegokolwiek, każda się nada :D), majeranek, rozmaryn i inne wg uznania.
  • Dwa jabłka.
  1. Przygotowujemy marynatę - sok z cytryn, miód, musztardę i keczup, oraz przyprawy mieszamy razem w dużej misce.
  2. Piersi nacinamy w kratownicę, po czym przyprawiamy. Zanurzamy je w marynacie(jeśli jest jej mało, obtaczamy porządnie), czas ich marynowania wynosi od 30 minut do dwóch godzin, ile kto woli, ale im dłużej, tym lepsze.
  3. Przygotowujemy naczynie żaroodporne(z pokrywą) lub worek do pieczenia. Do środka wkładamy piersi, obrane ząbki czosnku, przecięte wpół cebule i całe jabłka. 
  4. Pieczemy całość godzinę w 200 stopniach celcjusza.
  5. Podajemy wedle uznania, z pieczoną cebulą i czosnkiem, lub bez.
Danie jest czasochłonne, nieco egzotyczne w smaku, ale nam smakuje doskonale. :) Powstało z mojej nagłej chęci na nowe mięso w diecie i brak dobrego przepisu, a więc zaimprowizowałam i okazało się że z powodzeniem. :D

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz